Sy

Patchworktæppe DIY

Patchworktæppe DIY

 

Endnu en anledning til at åbne skuffen med stofresterne. Tæppet er særdeles dejligt som legetæppe, barnevognstæppe, sengetæppe, picnic tæppe, til bænken, i stuen osv.
Som mellemfoer kan man bruge fleece eller pladevat.
Jeg vil her tage udgangspunkt i en barnevognstæppe.

Materialer:

Bomuldsrester til firkanter
Bagsidestof: fleece. Ikea har et billigt tæppe, som er fint til formålet her:

Fremgangsmåde:

Du kan med fordel lave en skabelon i tykt karton, hvis firkanterne skal klippes enkeltvis. Da jeg begyndte at lave flere tæpper, investerede jeg i lineal, underlag og skærehjul. Dette gør arbejdet langt hurtigere og sjovere, synes jeg.
Husk altid at vaske stoffet inden brug og pres det godt.

Der er syet med 1 cm sømrum!

1.  Klip eller skær firkanterne.  Jeg har lavet mine 12 x 12 cm. Jeg har i barnevognstæppet brugt 6 x 8 firkanter = 48 i alt.
Medmindre man kører en stringent mønster i tæppet eller har en klar vision om, hvordan tæppet skal se ud, er det nødvendigt at skære/klippe flere firkanter end der skal bruges. På denne måde har man lidt at lege med, og man kan lægge firkanterne forskelligt op.
2. Læg firkanterne op, som de skal være og tag et billede, som du kan kigge på undervejs. Herefter samler jeg firkanterne i bunker. Vær opmærksom på at de ligger i rigtig rækkefølge. Slut bunkerne af med en Post-it eller lap papir og knappenål dem fast. Giv stakkene numre efter rækker: 1, 2, 3 osv..
3. Så skal der syes! Start med række 1: Tag første lap og læg det ret mod ret med lap 2 i stakken. Tøm stakken og du vil nu have en stribe firkanter syet sammen. Pres sømrummene fra hinanden og monter rækkenummeret på rækken igen. På den måde er der styr på, hvilken rækkefølge de skal syes næstefter.
4. Når alle rækkerne er syet  skal tæppet samles nedad. Nu tager det hurtigt form og tungen skal lige i munden!
– Start med række 1 og række 2 og læg det ret mod ret. Sørg for at syningerne lægger nøjagtigt ovenpå hinanden og fastgør arbejdet med knappenåle for sammensyning.
5. Pres sømrummene fra hinanden.
6. Klip bagstykket 62 x 82 cm og læg tæppet ret mod ret. Fastgør arbejdet med nåle og marker et vendehul på omkring 9 cm på tæppet.
7. Sy tæppet sammen og vend retsiden ud gennem vendehullet. Vendehullet lukkes med nåle og syes i hånden eller på symaskine. Syningen kan laves mest diskret i hånden.
Tilføjelser: 
Man kan tilføje pipingbånd/tittebånd i kanten og/eller ramme firkanterne ind med bomuldsstof (se billederne nedenunder for inspiration.
Er det et stort tæppe, er det måske nødvendigt at quilte tæppet. Dette vil sige, at forsiden og bagsiden fastgøres enten ved at sy på maskinen langs nogle baner af tæppet eller man kan lave indianerquilt med broderisnor.
Andre tæpper jeg har lavet: 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar